Blog

07-01-2022

DRY NEEDLING

Wat is Gan Zhen (chinese dryneedling) dry needling eigenlijk? Deze vorm van Dry needling is een behandeltechniek uit China vandaan waarbij je met een heel dun naaldje in een spier een spierknoop aanprikt. Een ander woord voor zo’n spierknoop is een triggerpoint. In deze blog leg ik uit wat het inhoud, en wat het doet.

Gan-zhen, ofwel dry needling, is gericht op het uitschakelen van triggerpoints die kenmerkend zijn voor spierpijnen. Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. 

Wat is dry needling?

Met een naald worden spieren aangeprikt waardoor deze lokaal vermoeid raken en hierdoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van en droge naald. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Is het te vergelijken met de Canadese dry-needling die de fysiotherapie gebruikt?

Het naaldje dat gebruikt wordt is hetzelfde, maar de techniek is echter totaal anders. Chinese Dry needling is een onderdeel van acupunctuur en werkt anders dan de Canadese methode. Zo wordt er bij de chinese variant gebruik gemaakt van de meridianen (energiebanen) en een zevental zogenaamde meesterpunten. De Chinese dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, vooral vanwege de combinatie met het gebruik van acupunctuurpunten. En ook de massage vooraf zorgt voor een effectieve behandeling. Een paar naaldjes blijven dan ook de gehele behandeling zitten zoals dit bij acupunctuur gebruikelijk is. De Canadese Dry needling is een Westerse behandeltechniek waarbij telkens maar één naaldje gebruikt wordt. En er wordt gericht geprikt naar de triggerpoints in een spierbundel. 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘spierknoop’, die naast lokale pijn ook pijn op afstand kan veroorzaken. De masseur gaat op zoek naar deze spierknopen omdat deze in veel gevallen een belangrijke oorzaak bij pijnklachten door overbelasting. Door deze knopen ‘uit te doven’ omdat ze een keer worden aangeprikt, vermindert de pijn en zakt de spanning af. Bij langdurige klachten zijn vaak meerdere spieren en daardoor meerdere triggerpoints betrokken. Al deze triggerpoints kunnen dan behandeld worden.

Een triggerpoint kan de volgende symptomen;
-pijn en stijfheid
-bewegingsbeperkingen in de aangrenzende gewrichten
-verminderde kracht in de betrokken spieren
-pijnontwijkend gedrag, je gaat anders bewegen als gevolg van de pijn
-uitstraling in de vorm van tintelingen of prikkelingen
-hoofdpijn en duizeligheid

Hoe kom je aan die triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan altijd door een overbelasting. Dit kan een langdurige overbelasting zijn, bijvoorbeeld door een slechte (zit)houding, stress, of langdurig dezelfde beweging maken. Of het kan een plotselinge overbelasting zijn door bijvoorbeeld een val of rare beweging.

Spiervezels

Een spier is opgebouwd uit heel veel verschillende spiervezels. Als je een spier aanspant dan trekken deze spiervezels samen. In rust liggen de vezels ontspannen. En ze zijn zo elastisch dat ze ook nog een stuk uitgerekt kunnen worden.

Na een overbelasting blijven verschillende spiervezels in aangespannen toestand. Er ontstaat een kleine lokale verdikking in de spier, afvalstoffen hopen zich op en gaan verkleven. Het lukt de spiervezels niet meer om helemaal in ontspannen toestand te komen. Door deze kleine knoopjes/triggerpoints ontstaat er ook een verhoogde spanning in de gehele spier. Dit veroorzaakt het stijve, strakke gevoel.

Uitstralende pijn 

Een triggerpoint geeft vaak, door een reactie via het ruggenmerg, ook uitstralende pijn. Zo kunnen triggerpoints in de nek/schouderspieren hoofdpijn veroorzaken. En triggerpoints op je schouderblad kunnen zorgen voor pijn, een zwaar gevoel en soms zelfs wat tintelingen in de arm. Dit alles betekend dat de pijn breedschaligheid bekeken moet worden en dus niet alleen bij het pijnpunt. Dat is wat ik met een massage ook altijd doe.

Hoe ziet een Gan Zhen dry needling behandeling eruit?

Als eerste krijgen de spieren een opwarming door massage, daarna worden belangrijkste meridiaanbanen aangeprikt. Deze naaldjes blijven ook de gehele behandeling zitten. Vervolgens worden de triggerpoints aangeprikt.

Het naaldje zit in een kokertje waardoor ik steriel kan werken en het naaldje snel door de huid kunnen tikken. Als het naaldje het triggerpoint raakt dan spannen de spiervezels reflexmatig aan. Dit noemen ze de ‘local twitch response’. Soms is dit een klein schokje, soms een best een krachtige aanspanning. Het naaldje wordt een paar keer heen en weer bewogen tot de response is uitgedoofd en dan gaat het naaldje er weer uit.

Na 20-25 minuten is de behandeling klaar en zijn alle naaldjes weer weggehaald

Doet het pijn?

Het inbrengen van de naald doet geen pijn, vaak voel je het niet eens omdat de naald zo dun is. De twitch, het aanspannen van de spiervezels voel je wel als een lokaal krampje. 

Het aanprikken met een naald op de huid is bijna niet voelbaar. Wanneer meer naar de triggerpoint toe bewogen wordt met de naald en deze juist wordt aangeprikt, spant de spier vaak even kort samen (een ’twitch’) en ontspant weer. Dit geeft een lokaal krampje. De een vind het best vervelend voelen, de ander vind het alles meevallen. Kort na de behandeling voelen de spieren wat moe en zwaar aan, alsof je lokale spierpijn ervaart. Dit duurt maar kort en snel daarna is merkbaar dat de spieren weer makkelijker kunnen worden bewogen Na de behandeling kan de hele spier wat vermoeid of stijf/beurs aanvoelen. Dit duurt maximaal 1 a 2 dagen. Bewegen helpt om dit gevoel weer snel kwijt te raken.

Wat is het effect?

Na de behandeling kun je direct merken dat de spier meer ontspannen voelt. De lokale stofwisseling herstelt zich. Dit zorgt samen voor pijnafname en functieherstel van de spier.

Het is natuurlijk belangrijk dat de triggerpoints niet direct terugkomen. Het is dan ook belangrijk om te blijven bewegen en daarnaast is het onderhoud van de spieren doormiddel van (sport)massages een belangrijk onderdeel zolang de overbelasting aanwezig blijft.

 

Acupunctuur en Gan Zhen zijn een alternatieve geneeswijze en Canadese dry needling valt meer binnen de reguliere fysiotherapie. Helaas word het binnen de massagepraktijk niet vergoed, maar niet minder effectief. Ik heb er bewust voor gekozen niet aan te sluiten bij brancheverenigingen. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je deze gewoon aan me vragen.

15-12-2021

WAT IS EEN SPORTMASSAGE?

Spotmassage is een krachtige massage om het lichaam weer in balans te brengen. Door middel van langzame, diepe massagetechnieken met veel aandacht voor de spieren, worden er mechanische prikkels op het lichaam uitgeoefend. Deze mechanische prikkels leiden op hun beurt weer tot reacties in het lichaam. Deze reacties leiden op hun beurt weer tot herstel van het evenwicht in het lichaam. Simpel gezegd verbetert sportmassage de bloedcirculatie en hierdoor de afvoer van afvalstoffen, pijnprikkels en vocht, de toevoer van zuurstof en voedingstoffen. Een sportmassage bevordert dus het spierherstel, waardoor blessures worden voorkomen en de sporter sneller hersteld en weer actief kan deelnemen aan zijn sport.

WAAROM EEN SPORTMASSAGE?

Het lichaam functioneert als een eenheid waarin allerlei krachten, zowel lichamelijk als geestelijk, op elkaar inwerken. Als het evenwicht verstoord wordt door bijvoorbeeld overbelasting ontstaan er verschillende reacties. Deze reacties zijn terug te leiden naar vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, verhoogde spanning, stijfheid, kramp en vochtvorming. Een sportmassage kan er dan voor zorgen dat deze reacties verminderen of zelfs in zijn geheel weggaan. Het is erg bevorderlijk voor je gezondheid om deze massage te ondergaan. Wanneer je spieren verkrampt zijn, is de bloedcirculatie zuurstof- en bloedtoevoer plaatselijk verminderd. Een sportmassage stimuleert dus de bloedcirculatie en hiermee de zuurstof- en bloedtoevoer.

VOOR WIE IS SPORTMASSAGE BEDOELD?

Een sportmassage is niet alleen, zoals de naam doet vermoeden, bedoelt voor sporters. Het is vooral ook een aanrader voor niet sporters omdat deze een ontspannende werking op het gehele lichaam heeft. Niet-sporters kunnen dezelfde reacties hebben als sporters. Dit kan bijvoorbeeld door een langdurige blootstelling aan overbelasting, verkeerde werkhouding of stress komen. Zo vloeit alle stress en spanning uit het lichaam weg. Een sportmassage is dus vooral geschikt voor mensen met langdurig opgehoopte spanning in lichaam en geest.

SPORTMASSAGES VOOR TIJDENS OF NA EEN TRAINING

Sportmassage kan toegepast worden voor, tijdens of na het sporten dan wel training of wedstrijd.

Vooraf: er wordt een stimulerende massage gegeven, zodat het lichaam klaar is om optimaal te presteren. Deze stimulerende massage zorgt voor een goede doorbloeding en bereidt de spieren voor op de komende prestatie.

Tijdens: het accent licht op ontspanning. Tijdens het sporten kan het prettig zijn om specifieke spiergroepen even rustig te masseren, zodat de prestatie daarna weer verder opgepakt kan worden.

Na: hiermee wordt het herstel bevorderd, eventuele spierpijn voorkomen en de hersteltijd wordt verkort. Het lichaam wordt daardoor beter voorbereid op een volgende inspanning. Ook hier ligt het accent op ontspanning. Tijdens het sporten is het doel de versnelde afvoer van afvalstoffen en vocht in de spieren. De massage zorgt dan voor minder spierpijn en minder kans op blessures.

HANDIG OM TE WETEN

Na een sportmassage is het belangrijk om veel water te drinken. Nou weet ik dat er veel mensen niet weg zijn van water drinken. In dat geval voeg er een smaakje aan toe of neem iets anders te drinken. GEEN alcohol of koffie. Er kunnen namelijk opgehoopte afvalstoffen vrijkomen. Vocht (liefst dus water) helpt om deze afvalstoffen goed af te voeren en het lichaam te reinigen. Omdat de methode veel aandacht op bepaalde gebieden legt, kan je lichaam tijdens en na de massage soms wat beurs aanvoelen. Als je een kwalitatief goede massage hebt gehad, voel je je na twee dagen een stuk beter. Een sportmassage mag niet worden toegepast bij koorts, een ontsteking of wond van de huid of na een spierscheuring of kneuzing. Bij het laatste is het noodzakelijk de afspraak af te zeggen en deze te verplaatsen

Lees meer

  • Dry Needling
  • Sportmassage